shoppa hos mammasanningar.se

När ens två åring behöver glasögon

Jag grät och trodde hon hade en hjärntumör

Under sommaren 2017 började Pennys skela. Det var inte alls mycket men tillräckligt för att vi och personer i vår närhet skulle märka det. Det var så pass lite att man kunde tro man såg fel men ändå så pass mycket att vi fick höra ”har Penny börjat skela lite”.

Jag gjorde det man inte ska och började googla. Inne på 1177 läste jag att det först och främst kunde vara ett tecken på att barnet har brytningsfel men någonstans i texten hittade jag ”barnet kan skela om hen har en hjärnblödning eller hjärntumör då musklerna påverkas” Jag satt i soffan men Ellen som var ca två månader och ja, ni vet hur hormonerna fortsätter spöka ett tag efter förlossningen. Jag grät och tänkte det värsta.

Jag ringde BVC och vår sköterska där lugnade ner mig. ”Äter hon som vanligt? Leker som vanligt och sover som vanligt? Då är det nog ingen tumör” Vi fick komma och göra en liten koll hos henne redan samma eftermiddag och där visade hon inte sin skelningen såklart. Vi fick i alla fall en remiss till ögonläkaren och strax efter en tid.

Jag förstår inte, jag pratar inte glasögonska

När vi var hos ögonläkaren fick vi först träffa en (kommer inte ihåg vad det heter) som fotograferade Pennys ögon och så fick hon droppar i dem. Penny är nästan alltid duktig hos läkare då hon tycker det är lite spännande. Hon fick sitta i mitt knä med en bricka framför sig. På den fanns ett hus, ett hjärta, boll osv i former. Sen skulle hon peka på den som hon såg på tavlan, ni vet den där vi vuxna har bokstäver.

När vi sen kom in till en stressad ögonläkare kände jag mig som världens sämsta mamma. Jag förstod inte honom riktigt och ännu mindre allt inom glasögon termer. Penny hade väldigt mycket synfel då hon hade +5 på ena ögat och +8 på andra. Skelningen berodde på att hjärnan stänger av ett öga för att jobba med det som ser bäst och då ”glider” det ögat iväg.

Att sätta glasögon på någon som är två år..

Jag glömmer aldrig ögonblicket vi var nere på synsam och Penny fick på sina första glasögon. Hon kollade på sina händer och vänta sig mot mig ”titta mamma” Sen satt hon i bilen hela vägen hem och sa ”titta mamma” . Senare på kvällen satt hon och kollade på min telefon och plötsligt slängde hon iväg den. Det var en spindel som kom krypande och tidigare hade hon inte kunnat se den. En helt ny värld öppnade sig för henne.

Jag var mest orolig över att hon inte skulle ha dem på sig och pratade mycket med pedagogerna på Pennys avdelning. Men inte en ända gång tog hon av dem. Det som hände var att dem blev kladdiga eller gick i sönder på något sätt.

Med garantin vi har gäller ett år (och barn får utskrivet glasögon 1 gång om året). Tyvärr är det inget som går på barnförsäkringen vilket jag kan tycka är lite dumt. Får du en diagnos med gluten eller diabetes kan du få ersättning men inte för en ögonskada? Det är inte direkt gratis med glasögonen heller. Vi får själva glaset på recept men bågarna och om man vill ha det slipat (vilket vi måste för hennes glas är så tjockt) får vi betala själva.

Pennys önska länge har varit att få ett eget par solglasögon. Hon provar ofta inne på HM,lindex och likande och det gör alltid ont att behöva säga nej. Men så nu i våras beställde vi ett par till henne med styrka i. Stoltare tjej får man leta efter. Vi jobbar med synen och försöker träna upp ögonen med hjälp av en lapp för det starka ögat. Var tredje månad är vi tillbaka hos ögonmottagningen och gör nya tester.

Här är precis efter vi hämtat ut hennes första par glasögon. Två år och 4 månader. Det jag var mest orolig över var hur hon skulle göra när hon tränar, spelar fobtoll (eller vilken sport som helts) och såklart vad dem andra barnen skulle säga. Men det är en vuxens fördomar. Aldrig har någon sagt något om hennes glasögon.


Äntligen fick hon sina glasögon <3

3 svar på ”När ens två åring behöver glasögon”

 1. Vi gick med Engla till ortoped för hon ramla hela tiden. Sen på fyraårskontrollen visade sig hon hade dålig syn 😂 det var därför hon ramlade.

  Svara
 2. Blir så tårögd av att läsa… min son var 2 år och 3 månader när jag upptäckte att han började skela lite med sitt ena öga. Efter semestern hade det inte slutat och vi fick en remiss till ögonmottagningen. Där visade det sig att han var kraftigt översynt, +7,5 på ena och +7 på det andra. Hans skelning beror precis som samma för Penny. Att han ”släpper” sitt sämre öga för att se på sitt bästa. Han har ögonlapp fortfarande, 2,5 år senare… och vi kämpar på! Jag och min man har ingen erfarenhet av ”synfel” i någon av våra familjer heller…
  Nu som en aktiv kille på 5 år börjar det bli jobbigt med sporter och annan aktivitet. Glasögonen är i vägen, trillar av och som idag på hans första fotbollsträning i ÖSREGN var det inte kul med glasögon.
  Vi peppar honom mycket eftersom han just nu är i en jobbig period. Han har sagt vid tre tillfällen nu att: mamma, jag vill ha vanliga ögon och inte glasögon. Usch vad man blir tårögd.
  Men nu ska vi kolla upp linser för barn som tydligen ska vara toppen för barn med denna typen av synfel.

  Heja er och heja Penny!

  Svara
 3. Hej

  Jag sökte på glasögon för 2åring och då kom ditt inlägg upp.
  Min dotter är två och har precis fått reda på att hon behöver glasögon. Hon började skela och vi fick tid hos en ögonspecialist där det bekräftades att hon hade stort synfel, +8 och +9.
  Hennes glasögon blir ju därför rätt tjocka…
  Vart tittade ni efter glasögon? Jag tycker det verkar som att det knappt finns glasögon för så små barn… De flesta glasögon är för 4-6år som minst… Vart hittade ni era söta glasögon?

  Svara

Lämna en kommentar

Fler inlägg av Emelie