EMELIE MÖLLER

En helt vanlig 26 års mamma som vill ha en hälsosam livstil!

shoppa hos mammasanningar.se

Ge mig fint väder!

Så imorgon kommer 16 barn hem till oss. Vi har planerat för att vara i uterummet och även utomhus. Vi har fixat lite roligheter och ser fram emot morgonen dagen.

MEN SÅ SKA DET BLI SKIT VÄDER?!??? Jag är så arg på vädret just nu. Hade jag träffat på en metrolog hade jag varit arg på han/henne också. Ge mig dagens väder eller vädret som kommer nästa vecka, bara inte regn.

Just nu vill jag bara ta solen och stoppa in en burk för att släppa ut den imorgon.

Mitt humör just nu är att jag vill sparka på en sten och säga fula ord. Ja ni förstår nivån.

Trevlig fredagskväll ❤️

En pojkleksak.

God morgon!

Jag och Ellen är uppe tidigt och håller på att rensa lite i tvättstugan.

Jag går förbi trappan och tänker på en händelse som inträffade igår.

Eftersom Penny ska ha kalas håller vi på att rensa ut bland gamla leksaker och gör plats för nya. Hon håller på och renar uppe i deras lekrum och kallar på mig. ”Mamma, detta är en pojkleksak och jag vill inte ha den, jag är en flicka” Jag stannade till helt paff i tappan och viste inte vad jag skulle säga. ”Vem har sagt att det är en pojkleksak?” Fick till svar ”men det är det och bara stora pojkar leker med såna”  Nu är du tramsig sa jag och gick där ifrån och efter ett tag kom traktorn ner flygandes för trappan. 

Leksaken vi pratar om är en lite större traktor som blinkar. Hon lekte med en jättemycket hos sin kompis Ebbe så vi var tvungna att köpa en till henne också. Hon har älskat den och lek med den massor. Visst den har varit bortglömd ett tag men vad är det som händer? Vem har proppat i henne vad som är pojk och flickleksaker?

Vi pratar om tjejen som önskar sig Spindelmannen leksaker och samtidigt vill köpa en ny glitterklänning inför sitt kalas. Hur pratar man om det här som förälder om vad som är ”pojk” och ”flicksaker” ?

Mvh /en mamma som inte vet hur hon ska hantera detta.

Detta är ett inlägg från 30/1 2018. Är detta vad det betyder att dem blir stora? Att dem sätter sig själva i fack och går efter det?

När man vet att något är fel..

Hej på er!

En fin sak hände i söndags när jag skulle iväg och jobba. Penny och Ellen lämnade jag hos mamma för att dem skulle kunna följa med på kalas. Vi har ordnat en sak till Pennys kalas som jag själv bara hade kunnat drömma om när jag hade barnkalas själv. Hon har fått vara med och välja bland lite olika varianter och valde en som inte riktigt passade. Jag förklarade att vi skulle välja en annan var på hon säger ”men då vill jag inte ha någon” följt av lite surande. Jag tänkte inte mer på det och åkte till jobb. Efter ca två timmar ringer mamma mig och berättar att det finns en liten tjej som är lite mammig. Jag får prata med Penny var på hon säger ”mamma, den du sa går jättebra” hon har alltså själv förstått att så hon bettede sig var fel och gått och mått lite dåligt över det. Mamma hade märkt på henne under kalaset att det var någoting och efter hon pratat med mig hade det släppt.

Det känns som ett kvitto på att hur mycket hon än testar oss vet hon vad som är rätt och fel. Det kändes så skönt att hon ville ringa och mer eller midre be om ursäkt. Jag växte som mamma och kände att jag på något sätt ändå lär mina barn vad som är rätt och fel. Det visar också att min tjej börjar bli stor och att dåligtsamvete nu är en känsla hon ska bekanta sig mig.

Har ni varit med om något sånt ögonblick? Berätta gärna <3

Sa du barnkalas?

Det är med skräckblandad förtjusning jag skriver detta inlägg. För er som följer mig på instagram kunde se i story att vi precis skickat ut inbjudningskort till Pennys barnkalas. Hon fyller fyra och har länge velat ha ett kalas för sina kompisar. Jag tycker allt med kalas, jul, midsommar osv är SÅ KUL! Älskar att komma på roliga idéer som gör det där lilla extra. När flickorna fyllt år har vi för släkt och vänner haft frukostkalas. Det är alltid uppskattat och nu ”kan” vi det och vet hur mycket som går åt och vad som behövs. Inför förra årets kalas klickade jag bara upp föregående beställningar på mathem och beställde hem. Så smidigt!

Men nu till alla tips! Och wow vad ni tycker och tänker om barnkalas! Jag förstår att många säger ”det värsta jag gjort” med glimten i ögat. Jag har en bild framför mig att det kommer bli superkul och jag kommer hålla fast vi den! Jag har haft en liten ide om kalaset men tack vara era tips kommer kalaset nu bli så kul! Så många bra tips om bland annat aktiviteter och mat. Här kommer tipsen..

 1. Var utomhus i trädgården för att ljudnivån ska klaras av, träffas i skogen och ha skogskalas. Ha kalas på lekland för att slippa all disk och stök.
 2. Fixa en skattjakt eller börja kalaset med att en tjuv tagit alla godispåsar. Barnen får under kalaset uppdrag eller ledtrådar för att i slutet av kalaset hitta godiset. (Och ta med hem, viktigt tips enligt många 😉 )
 3. Ha en pappersduk och lägg fram pennor, kul ide!
 4. Kalaset ska vara ca två timmar för att alla ska ”orka” tror det syftar lite mycket på barn som föräldrar..
 5. Sen en sak många tipsar om (som jag inte tror jag kommer kunna göra men som jag kanske ångrar sen) HÅLL DET ENKELT!
 6. Låt födelsedagsbarnet bestämma mat. Penny har valt en rätt som jag tycker är ganska tråkig men det är ju hennes dag och maten är tacksam att laga..
 7. Låt barnen dekorera sina egna glassar/muffins med olika toppingar
 8. Många tipsar om att inte styra för mycket utan att låta barnen leka själva. Jag tänker att har man ett gäng 4 åringar hemma måste man styra lite. En liten mix helt enkelt.
 9. Sen fick jag tipset att ha lekar förberedda men kanske inte berätta om dem utan lekar barnen bra så låt dem fortsätta med det.
 10. En tipspromenad med  5-6 enkla frågor om Pippi, Liseberg osv.
 11. Fruktspett, eller all typ av mat på spett verkar poppis!
 12. Ha en ritstation för barn som inte orkar röja hela kalaset (alla är olika)
 13. Vi kommer erbjuda föräldrar att stanna kvar men också att lämna barnen själva. Ett tips många ger är att servera föräldrarna kaffe/kaka. Självklart tycker jag men kanske lätt att glömma.
 14. Låt barnen ha vattenkrig och jaga pappa eller äldre syskon i slutet.
 15. Kolla runt i kompiskretsen, har ni någon som kan bidra med något extra? Någon som kan göra asniktsmålning? Komma utklädd? Låt fantasin flöda.
 16. Planera inte in något annat den helgen mer än en barnfridag eller en dag på spa!

Hoppas det ska vara till någon hjälp!

/Emelie

Oförskämda och otacksamma skitungar.

Ibland undrar jag vem som uppfostrat dem?

God morgon. Jag har gått upp lite tidigare idag, varit ute och gått en runda och sitter nu med kaffekoppen framför datorn. Mitt mål att minska skärmtiden kräver att jag går upp tidigare för att få undan jobbat lite innan jag väcker barnen. Sen ska jag inte ljuga, dem 1,5 timmarna jag får för mig själv är guld värda. Jag hinner ladda på koffeinnivån i kroppen och starta morgonen lugn och skönt.

Det jag tänkte skriva lite om idag är trots. Eller är det ens trots? Är hon (för nu pratar jag om vår fyraåring) bara oförskämd och otacksam? Vi kan ta igår som exempel.. Dagen börjar med att hon ska bre sin macka själv. Absolut, hon ska ha marmelad och ost och vill ha marmeladen överst. ”Det blir kladdigt då” förklarar jag och säger att hon får ta marmeladen under. Utbrott ett… Efter 10 minuters bråk får hon göra precis som hon vill med mackan men ska då äta upp hela själv. Hon ÖSER på med marmelad och sen kommer ubt (utbrott) nummer två.. Hon ville skriva ett P och inte längre ha mackan.

Vi går vidare till att vi ska åka för att träffa vänner för en playdate. Hon vill ha strumpbyxor och jag förklarar att dem är i tvätten och att det är för varmt. Det finns alltså inte ens några jag kan ge henne bara för att. Här kommer utb nummer tre. Utb nummer fyra kommer när jag och Ellen är klara och börjar ta på oss skorna. Hon blir arg/ledsen och vill följa med ”såklart du får man då får du ta på dig skorna” och här upprepas utb nummer fyra igen.

Vi åker iväg och har en jättemysig förmiddag med våra vänner. Här märker man inte av det mista och jag börjar fundera på om det är mig det är fel på. Jag och min vän Malin pratar om just trots och deras 3,5 åring är också i en trotsfas. Känns så skönt att kunna prata av sig och känna att man inte är helt själv.

Utbrott fem,sex och sju handlar om att äta glass innan middagen. Utb åtta är att maten (som hon redan ätit halva portionen ut av) inte var gott. Jag och Oliver bara kolla på varandra. Vad vi än säger eller försöker argumentera mot svaras det med gråt, lägga sig ner på golvet eller med skrik.

Ungefär här bestämde vi att låta disken stå kvar, vi packade badkläder och åkte ner till stranden. Där tog vi årets första dopp och hade så mysigt! Verkligen som en fristad från bråk och skrik. Vi letade snäckor och kastade stenar, pratade snällt och fint till varandra och avslutade med glass.

Men sen i bilen på vägen hem började det igen, jag tror det var en klubba som fröken ställt in fokus på och att säga ”men du har precis fått en glass” hjälpte inte…

Vad säger ni? Hjälp. Har vi uppfostrat en otacksam skitunge eller är detta någon from av trots? Vad vi än gör/säger är det fel om hon bestämt så. Är vi ensamma om detta?

Fröken bestämd….

Vad betyder DIY?!

Jag förstår att han blir trött på mina idéer..

I vecka dök det upp DIY tips (betyder gör-det-själv.. yes jag googlade) i mitt flöde. Jag har länge velat göra något för att byta ut bilderna och ramarna ovanför vår soffa.

Ett tag var jag inne på att ha stora kartor men visste inte på vad. Så när detta dök upp visade jag mes spänning bilderna för Oliver. Han godkände projektet, vilket jag behöver då jag förstod att jag inte skulle klara det själv. Annars är jag mer typen som gör först och frågar sen.

Jag och barnen åkte till först bauhaus för att köpa lister och självhäftande tejp och sedan till Ikea för att köpa speglar. Jag har varit en mamma som orkar och rolig den senaste tiden om jag får säga det själv. Mycket sömn och jag har försökt lägga bort mobilen så mycket jag kan. Jag tycker det märks på barnen också. En god cirkel helt enkelt.

Vi köpte dessa listerna på bauhaus https://www.bauhaus.se/smyglist-svart-plast-16x10x2500mm och dessa speglarna på Ikea https://www.ikea.com/se/sv/p/lots-spegel-39151700/ sen köpte vi extra dubbelhäftande tejp för att klistra upp lister och även förstärka speglarna. Allt gick på ca 1500 kr.

Så söndagens projekt var att få upp allt. Oliver skötte själva monteringen jag och stod för att tejpa. Barnen ville hjälpa till och nöjde sig inte med att bara gå och slänga skräp. Var gång vi gör något och vi väljer att göra det med barnen tänker jag ”kunde vi inte väntat till dem var hos ex mormor” men sen samtidigt måste dom få vara med och se och lära sig. Såklart inte lära sig hur man gör men att man ska lyssna och ta instruktioner.

Här nedan ser ni resultatet. Vad tycker ni? Lite pilligt och några väl valda ord senare är jag nöjd. Nu vill jag bara ha en större växt på vänster sidan, en ny lampa på både golv och tak. Och ja nytt soffbord behöver vi och kanske en ny matta.. 😏😏

Ramen är på plats. Samtidigt som ljuvlig musik ala youtube spelas i bakgrunden.
En styck hjälpreda.
Jag dukade fram lite inomhus picknick för att ge pappan några minuter att jobba själv. Plus att vi inte kan ”jobba” ihop om vi är hungriga plus det inte går som man tänkt.
Slut resultatet. En liten sovande Ellen i soffan och en stor kopp kaffe till mamman. Att vakna tidigt är min nya grej och jag hoppas kunna fortsätta med det. Så skönt att gå gjort grejer och fixa allt innan barnen vaknar.

Saker jag suger på..

Det finns saker som man gärna lyfter fram. Saker man är extra bra på och gärna berättar om för andra. Men hur ofta lyfter vi fram saker som vi verkligen suger på? Det finns inget värre än att känna sig ensam i sina dåligheter.

Ni vet när man sitter med mamma kompisarna och någon berättar om i vilka olika steg dem smörjer in sina små. Först babyolja i badet, en kräm i ansiktet och en på kroppen. Jag har verkligen försökt att bli en av dessa men jag kommer ihåg att smörja dem en gång max två sen har jag glömt det igen.

Solkräm är det som jag förstår är ett måste men inte ens där litar min sambo på mig och han smörjer gärna dem själv. Inte mig emot 😂.. finns inget tråkigare.

En annan sak jag är sämst på att är att läsa för mina barn. Alltså vi kanske har läst 10 böcker totalt. Skäms på mig. Detta ska jag verkligen bli bättre på. Jag älskar att läsa själv men då läser jag hellre en Camilla Läckberg deckare än mamma mu och kråkan.

Borsta tänderna då? Vi gör detta alltid på morgonen men kvällen…. barnen somnar i soffan och det blir ”oj vi glömde igen” Dåliga föräldrar. Usch.

Komma ihåg saker. Jag tror jag kommer ihåg men det är alltid jag som skickar ett sista minuten sms till förskolan för att kolla om det är okej att barnen kommer ändå eller att dem är lediga.. Nej framförhållning ska bli min nya grej.

En grej är att vara ute. Ta med lite fika och gå till en lekplats. Så enkelt och så trevligt när vi gjorde det idag. MÅSTE bli bättre på det! Att hänga framför tv:n är inte vad jag vill att mina barn ska komma ihåg från sin uppväxt..

MOBILEN. Jag har problem, jag vet det. Ibland känner jag att jag hellre sitter med mobilen än att leka med mina barn. S å h e m s k t. Jag ska införa en mobil station hemma där mobilen ska läggas till det att barnen somnar. Jag ska detoxa mig själv. För fan Emelie, inte okej.

Vad behöver ni bli bättre på? Jag har säkert fler saker jag måste jobba på med dessa är mina största projekt.

Trevlig söndag på er. ❤️ / mvh hon som ska lägga ifrån sig mobilen och både borsta tänderna på barnen och läsa godnatt saga ikväll.

Lunch utan mat?

En sak som Emma efterlyste på instagram var vad man kan äta till lunch när man inte vill äta resterna från igår eller en ”riktig” middag. Oj, vad det välde in tips. När jag var hemma och var mammaledig åt jag aldrig ”mat” till lunch. Min viktresa och jakten på den starkare kroppen har aldrig gått så bra som när jag var mammaledig.

Här kommer en lista på tips som kommit in från er. Jag ska också börja äta lättare luncher så blev så glad när jag såg att Emma ställt frågan till er.

Kokta ägg, tonfisk, kyckling eller koktskinka pålägg, frukt eller majskaka.

Havregrynsgröt

Smoothiebowl

A-fil & granola

Avokado med minikeso och örtsalt, man kan ha ett kokt ägg till

Matig smoothie med nötter och frukt på.

Kesofrutti – 1 dl vanilj kvar, 1 dl mini keso, 2 tsk lågkalori sylt

Äggmackor

Danskt rågbröd med sallad och skivat ägg

En burk mini keso med bär på

Bananplättar med kvarg och bär (plättarna kan förberedas hemma)

tortillabörd med hummus, avokado, grönt och lite rostade hasselnötter

Smoothie med havregryn i

Avokado och keso med chilisalt

Omelett (går också att förbereda hemma)

Knäckebröd med kyckling skinka/vanlig skinka och kokt ägg

En sallad med gurka, sallad, tomat, rödlök och fetaost

Frökusar (brödet) med lite philadelphiaost tomat, sallad och fetaost

Hoppas ni hittar något ni gillar! Så många bra tips! Kram på er och tack för er hjälp. ❤️

Våra bästa restips!

Era och mina bästa tips för att resa med barn:

Inför resan:

Ett tips är att kolla filmer på youtube för att förbereda barnen på vad som kommer att hända. Det är inte bara flygningen utan man ska checka in väskor, gå igenom säkerhetskontrollen och massa annat. Lego ska ha gjort en film som visar allt detta bra.

Vi laddade ner ett färdigt ”räkna ner” papper från vings hemsida. Man kan göra detta super lätt själv och barnen tycker det är kul att kryssa för och räkna ner.

På dem flesta viaplay, Netflix osv kan man spara ner filmer och serier i offline. Gör inte detta för tidigt för dem försvinner efter 30 dagar.

Ett roligt tips är att göra en bingoplatta men olika uppgifter under resan. Ex visat passet, sett en solhatt, badat i havet, beställt en glass osv.

På flyget:

Ett tips som många har är att slå in små paket som barnen får öppna under resan. Ritblock, pennor, klistermärken och waterwow är tips.

Ta med en liten filt/sjal som kan användas som täcke, nackstöd eller lite insynsskydd .

Ge dem lite större barnen en tablettask vid start och landning. Har man små barn så fungerar nappflaska bra att suga på. För att jämna ut locken för öronen.

Man får lov att ta med mat/snacks till barn på flyget. När man går igenom säkerhetskontrollerna testar dem det i en annan maskin. Så man kan ta med allt från majskrokar till festis på flyget. Mat är också en sysselsättning så ett tips.

Vi har valt sedan vi fick barn att boka sätena längst fram. När barnen har somnat har vi lagt dem i korgen längst fram och haft händerna fria. Det kostar ca 250 kr extra men så värt det just då!

Under resan:

Jag utgår ifrån charter eftersom det är det vi är på. Vi har all inclusive och något vi gjort är att vi tagit med mat i doggybags till barnen vid kvällsmaten. Dagen efter har vi värmt det på rummet om vi inte själva vill äta lunch just den dagen. Vi har 5 luncher och 5 middagar av 7 så detta har vi gjort vissa dagar.

En annan sak vi gjort är att boka rum med direkt poolaccess. När barnen vilar middag kan vi sola och bada och dem ligger inne i skuggan och sover.

På de flesta ställen kan man hyra vagn på hotellet och då slipper man den under transfern och flyget. Enligt egen erfarenhet behöver man inte den så mycket där ändå. Perfekt att ha den stående på rummet väntande.

Go with the flow. Att resa med barn är att lite göra vad dem vill. Våra barn gillar stranden ett tag men hänger helst vid poolen så då gör vi det. Vi konstrar inte till det och följer deras rytm. Allt för att allt ska flyta på så bra som möjligt.

Hem resa/ Efter resa

Ett tips är att lägga alla kläder som ska tvättas i ena delen av resväskan. Dela upp vit/färg så mycket du kan. Allt för att underlätta när ni kommer hem. Att börja med att öppna resväskan när man kommer hem och sortera tvärt är ju dödstråkigt.

Det är lätt att glömma köpa med snacks och liknande på hemresan. Man ska bara hem.. Men köp med lite roliga saker från supermarket och ge som små delmål längs transfern och flyget.

Mitt sista tips är att göra en bildbok eller skriv ut bilder direkt! Annars blir det aldrig gjort!

Har ni fler tips så kommentera gärna!

Kram 🌞

Att bli uppmärksammad är viktigt för mig.

Så var det den här dagen Penny kallar för mammornas dag. Dagen då vi förväntas hylla våra mammor och vi som mammor vill bli uppmärksammade.

Min första morsdag blev inte alls som jag tänkt eller hoppats på. Oliver tyckte det räckte med ett ”grattis på morsdag” sådär mitt under dagen och att fira var det inget snack om. Jag blev ledsen och väldigt besviken. Det kändes som allt jag gör som mamma inte betydde något. Jag såg hur andra mammor blev hyllade på social medier och kände mig inte värd något.

Istället för att trycka undan känslorna och svepa över det med ”jag bryr mig inte så mycket om morsdag ändå” fick min kära sambo höra ett och annat. Vi kan säga såhär att han har sedan dess inte missat en ända morsdag. När han såg tidigare i år att dem friade ”mothers day” i resten av världen fick han panik stackaren. Ni vet de flesta killar är inga tankeläsare och ibland måste man tänka åt dem. (Förlåt älskling om du läser det här men det är sant..)

Jag måste veta att jag klarar det själv

En sak som är viktigt för mig är att jag har vetskapen om att om något skulle hända mellan mig och Oliver eller om något skulle hända han så jag blir själv vill jag veta att jag klarar mig själv. Jag vill såklart att vi alltid ska vara två men vetskapen om att jag hade klarat det själv gör mig trygg.

Jag VET att jag förtjänas att firas som mamma. Och jag vet att för att inte bli besviken får jag ibland ”hjälpa” till och lite sådär smått berätta hur man kan göra det på bästa sätt. Jag har tidigare hintat om en spa behandling och Igår kväll sa jag lite sådär att barnen kanske kan välja något nere i supermarket, en teckning skadar aldrig och att bli väckt på sängen hade varit trevligt. Ja ni förstår.

När jag och Emma var små var våra föräldrar skilda och vi hade ingen hjälp att fira vår mamma. En morsdag väckte vi henne med presenter vi gjort själva. Vi hade ritat på apelsiner och slagit in dem. Men vet ni det räckte, vi hade tänkt till och vi ville på det sättet vi kunde visa uppskattning och kärlek.

Om jag inte hade haft någon partner hade jag ändå sett till att fira mig själv på denna dag. Det kan finnas många olika anledningar till att ingen annan firar en så då får man helt enkelt styra upp det själv!

Alla vi mammor är värda att firas och tycker ingen annan det får vi minsann tycka det själva! 👊🏻

1 2 4

Fler inlägg av våra Mambassadörer