shoppa hos mammasanningar.se

En förälders skuld

Den där gnagande känslan av skuld hos en som förälder.

Satt och scrollade igenom insta-flödet och ser ett nytt inlägg från @mammasanningar där hon skriver att det vanligaste hon får meddelanden om är föräldrars känsla av skuld för sina barn. Att föräldrar runt om i vårt avlånga land känner skuld över hur de är som föräldrar.

Vi känner också skuld, oftare än vad man vill känna. Den här skulden som man bär på, är ibland inte alls nådig. Det känns som att skulden äter upp en inifrån. Skulden gör en urholkad. Skulden gör att man glömmer bort allt som är bra med sitt föräldraskap. Det finns ett talesätt som säger att för varje negativ kommentar krävs det tio positiva kommentarer för att kompensera upp en enda negativ kommentar.

Man är sin värsta kritiker. Alltid.

Den där negativa kommentaren kommer ifrån sig själv som förälder och den gör så ont. Ondare än om en främling kommer fram till en och säger något elakt. För man är trots allt sin värsta kritiker. Alltid.

Hur kommer det sig att den här skuldkänslan är närvarande hos nästan varenda förälder? Det är en fråga som dyker upp, och som är svår att svara på. Kanske är det där perfekta skalet som visas upp i våra sociala kanaler, kanske är det så att samhället har förändrats så pass mycket. För ofta när man scrollar igenom sina sociala kanaler så ger det en bild av att de flesta har en sådan perfekt tillvaro. Det är sällan verkligheten visas upp precis som den är. Vilket härleder till att det är den perfekta bilden man strävar efter.

Samhället har förändrats

Sedan har samhället ändrat sig så mycket sedan man själv var liten på 90-talet. Då kunde man fortfarande vara en familj där den ena är hemma med barnen och den andra jobbar. Så var det för mina föräldrar. Idag ser det inte riktigt ut så. Det är i alla fall den verklighet jag lever i. Det krävs två inkomster för att klara sig idag. Vilket då ökar känslan av skuld, för att man blir tvungen att börja jobba båda två för att över huvud taget kunna ha tak över huvudet och mat på bordet.

Hur det än är så är detta en av anledningarna till att vi startade vårt instagram-konto. Att visa upp vår verklighet helt utan filter. Om vi kan få en enda människa att må lite bättre så har vi nått vårt mål med vårt konto. Målet är att visa upp en verklighet som människor kan känna igen sig i och därmed minska känslan av ensamhet och skuld.

Därmed har vi idag på vårt instagram-konto @enforaldersbekannelser tacksöndag! Där vi hyllar och ger kärlek åt varandra.

Kom ihåg att vi alla gör det bästa vi förmår! Kärlek till er alla!

Puss och kram

Lämna en kommentar

Fler inlägg av En Förälders Bekännelser